Skip to content

Informatie over de ingreep

Sterilisatie bij de man (een vasectomie)

Een sterilisatie bij de man is de meest veilig manier van anticonceptie. Bij een sterilisatie wordt op twee plaatsen de huid van de balzak verdoofd. Via twee kleine huidsneden worden de zaadleiders opgezocht. Van de zaadleiders wordt een stukje van ongeveer 1 cm verwijderd. De beide uiteinden van de zaadleiders worden vervolgens dicht gemaakt.

Drie maanden na de ingreep wordt het sperma onderzocht op levende zaadcellen. Elke man heeft namelijk nog een kleine restvoorraad zaadcellen opgeslagen buiten de zaadleiders. Tot aan de controle van het sperma moet je dus nog veilig vrijen. Worden er bij deze controle geen levende zaadcellen meer gevonden? Dan mag je vanaf dat moment vrijen zonder voorbehoedsmiddelen.

Voorbereiding

De avond voor de ingreep dien je de haargroei naast de penis en op de balzak te verwijderen. Enige uren voordat je naar de praktijk vertrekt dien je je onderlichaam enkele minuten goed te wassen met zeep.

ingreep

Op twee plaatsen wordt de huid van de balzak verdoofd. Via twee kleine huidsneden worden de zaadleiders opgezocht. Van de zaadleiders wordt een stukje van ongeveer 1 cm verwijderd. De beide uiteinden van de zaadleiders worden dicht gemaakt. De ingreep wordt gewoonlijk niet als erg pijnlijk ervaren.

Nazorg

De wondjes van de balzak sluiten uit zichzelf, meestal is dit binnen een week. Mocht je twijfels hebben over de wondgenezing dan kun je laagdrempelig dagelijks op de praktijk terecht voor een beoordeling. Ook in het weekend blijf ik persoonlijk telefonisch bereikbaar voor overleg.

Meer informatie of een afspraak maken?

Neem vrijblijvend contact op

Reviews

'Dokter Bekkers neemt vooraf rustig de tijd om alles door te lopen en je om je gemak te brengen.'

'Super tevreden, vriendelijke arts en ik stond met een half uur weer buiten, top!'

'Goedkoper, fijne dokter en goede service, aanrader!'

'Vriendelijk en betrouwbaar.'

Kosten en vergoeding

Wat kost een sterilisatie?

De kosten voor de ingreep bedragen €350,-. Dit bedrag moet vooraf betaald worden en dit kan op twee manieren:

  • Je kunt het bedrag op de dag van de ingreep contant meenemen en afrekenen bij de balie. Je krijgt vervolgens een factuur mee waarmee je de declaratie bij de zorgverzekeraar kunt indienen.
  • Je kunt het bedrag ook vooraf per bankoverschrijving betalen.

Sommige aanvullende verzekeringen zullen de kosten voor een sterilisatie volledig vergoeden. De vergoeding voor een sterilisatie valt altijd onder je aanvullende verzekeringspakket. Wanneer je niet aanvullend verzekerd bent, is het vaak voordeliger om de sterilisatie zelf te betalen, dan je alsnog aanvullend te verzekeren.

0
Specialisten 't Heelhuis
0
Doorverwijzingen
0
Behandelingen

Locatie Huisartsenpraktijk 't Heelhuis Helmond