Skip to content

Vasectomie informatie

Sterilisatie bij de man

Op deze pagina tref je informatie aan met betrekking tot een operatieve sterilisatie. Het doel van de ingreep is onvruchtbaarheid tot stand brengen. Een belangrijk gegeven is dat de ingreep in principe als onherstelbaar moet worden beschouwd.

Liever de folder bekijken? download het PDF hieronder:

Meer informatie of een afspraak maken?

Neem vrijblijvend contact op

Voorbereiding

Om de ingreep vlot te doen verlopen vragen wij je medewerking voor het volgende: de avond voor de ingreep dien je de haargroei naast de penis en op de balzak te verwijderen. Hiervoor kun je een scheermes of tondeuse gebruiken. Enige uren voordat je naar de praktijk vertrekt dien je je onderlichaam enkele minuten goed te wassen met zeep.

Niet nuchter

Je hoeft voor deze ingreep niet nuchter te zijn.

De ingreep

De ingreep wordt uitgevoerd op exact dezelfde manier als in het ziekenhuis en wel als volgt: op twee plaatsen wordt de huid van de balzak verdoofd. Via twee kleine huidsneden worden de zaadleiders opgezocht. Van de zaadleiders wordt een stukje van ongeveer 1 cm
verwijderd. De beide uiteinden van de zaadleiders worden elektrisch dichtgeschroeid. De ingreep wordt gewoonlijk niet als erg pijnlijk ervaren. Wel kun je in de dagen daarna nog enige lichte pijn in de balzak en liezen voelen. Omdat het een steriele ingreep betreft, kan de partner tijdens de ingreep niet aanwezig zijn.

Lichamelijk onderzoek

De ingreep is niet bij alle mannen mogelijk. Heel soms is een zaadleider te kort. Daarom zal voorafgaand aan de ingreep eerst een kort lichamelijk onderzoek plaatsvinden. Mocht de ingreep niet mogelijk zijn, omdat de zaadleiders te kort zijn, dan ontvang je het volledige betaalde bedrag retour.

Nazorg

Het is aan te bevelen om een strak broekje, bijvoorbeeld een zwembroek, te dragen. Deze moet je al aan hebben gedaan voordat je bij ons arriveert. Wanneer je met de auto bent kun je beter niet zelf naar huis rijden. Het is mogelijk dat je je na de ingreep wat ‘wazig’ voelt. Op elk wondje worden gazen geplaatst voor extra druk. Deze kun je het beste twee nachten laten zitten. Na 36 uur mag je weer onder de douche. In bad of zwemmen mag wanneer de
wondjes gesloten zijn. Meestal is dat na 1 week. Heb je twijfels over de wondgenezing in de dagen na de ingreep, dan kun je tijdens kantooruren contact opnemen met de praktijk.

Steriliteit

De gewenste steriliteit treedt pas na enige tijd op. Om het resultaat van de ingreep te beoordelen vinden er één of meerdere controles plaats. Tot het resultaat bekend is dien je bij seksueel contact uiteraard de bekende voorbehoedsmiddelen te gebruiken. Na minstens drie maanden wordt het sperma onderzocht op de afwezigheid van zaadcellen. Heb je na drie maanden minder dan 20 zaadlozingen gehad dan kom je pas later terug. Na deze drie
maanden neem je telefonisch contact op met de praktijk om de uitslag op te vragen. Direct na de ingreep ontvang je een potje met deksel en een laboratoriumformulier voor het spermaonderzoek. Drie werkdagen nadat je het potje hebt ingeleverd, kun je de praktijk bellen voor de uitslag.

1
Specialisten 't Heelhuis
0
Doorverwijzingen
0
Behandelingen

Complicaties

Ook een kleine ingreep kan een nabloeding of een wondinfectie tot gevolg hebben. In dat geval kun je het beste meteen telefonisch contact opnemen met de dokter. Er zijn ook nadelen verbonden aan de sterilisatie. Er kan in 2-4% van de gevallen een nabloeding
ontstaan. Dit kan geen enkele kwaad, wel is de balzak gedurende enkele weken blauw en voelt beurs aan. Ongeveer 2% van de mannen die zich laat steriliseren heeft kans op chronische pijn in de balzak. Ongeveer 2-6% van de mannen krijgt spijt van de ingreep,
meestal vanwege hernieuwde kinderwens. De sterilisatie is weliswaar te herstellen, maar dit lukt niet altijd.

En verder

Sterilisatie heeft geen enkele invloed op het seksueel functioneren. Benadrukt moet worden dat sterilisatie geen enkele bescherming biedt tegen seksueel overdraagbare aandoeningen zoals AIDS, Gonorroe of Syfilis. Om de kans dat je hiermee kunt worden besmet te verminderen is het raadzaam, ook na sterilisatie, alsnog condooms te gebruiken. 

Gebruik je bloedverdunners? Dan heb je een groter risico op een complicatie. Als je bloedverdunners gebruikt is het daarom niet mogelijk om de ingreep in de huisartspraktijk te laten uitvoeren.

Vergoeding

Wij adviseren om bij je zorgverzekeraar na te vragen in hoeverre je deze ingreep vergoed krijgt. Als je zorgverzekeraar de ingreep vergoed bij de medisch specialist, wordt deze ook altijd vergoed wanneer de ingreep wordt uitgevoerd bij een huisarts welke regelmatig sterilisaties verricht. Wanneer je zorgverzekeraar de ingreep vergoed bij de specialist, wordt deze dus ook altijd vergoed wanneer de ingreep in Huisartsenpraktijk ’t Heelhuis wordt uitgevoerd.

Kosten

De kosten voor de ingreep bedragen €350,-. Dit bedrag moet vooraf betaald worden en dit kan op twee manieren:

  • Je kunt het bedrag op de dag van de ingreep contant meenemen en afrekenen bij de balie. Je krijgt vervolgens een factuur mee waarmee je de declaratie bij de
    zorgverzekeraar kunt indienen.
  • Je kunt het bedrag ook vooraf per bankoverschrijving betalen op rekeningnummer NL26 ABNA 0540 2428 53 ten name van EMM BV. Vermeld daarbij altijd het volgende: je achternaam en geboortedatum en de datum waarop de sterilisatie staat gepland.
    De factuur kun je dan ophalen op de dag van de ingreep bij de balie. Het bedrag moet je minimaal twee werkdagen voor de ingreep overmaken om er zeker van de zijn dat het bedrag tijdig is voldaan. We hebben op de praktijk geen mogelijkheid tot pinbetaling.
 

Annuleren van de afspraak

Wanneer je een definitieve afspraak hebt gemaakt voor de ingreep houden wij een plek voor je vrij op het spreekuur. Wanneer je onverhoopt toch verhinderd bent, vragen wij om de afspraak minimaal 24 uur van te voren af te bellen. Wanneer je niet op komt dagen voor de ingreep zonder voortijdig af te bellen, ontvang je rekening in verband met reeds gemaakte onkosten.

Verklaring

In verband met wet- en regelgeving moet je voor de ingreep een formulier ondertekenen waarin vermeldt staat dat je voldoende op de hoogte bent gebracht van de risico’s en aard van de ingreep. Een voorbeeld van dit formulier is op de volgende pagina bijgevoegd. Je mag dit formulier reeds uitgeprint en ingevuld meenemen, of pas invullen bij aankomst op onze praktijk. Wij hebben het formulier ook bij de balie voor je klaarliggen.

Huisartsenpraktijk 't Heelhuis Helmond